keskiviikko 18. toukokuuta 2011

4 years without you and I still can't believe that you're gone

Tänään siitä sitten tulee neljä vuotta, kun iskä siirty ajasta ikuisuuteen. Oon huomannu, että kun muistelen iskää, niin mulle ei tuu mieleen enää kun muutama muisto ja ne on kaikki sellasia joissa iskä on kännissä. Way to go.

1. Joskus kun käytiin saunassa, iskä meni sinne meidän jälkee. Saunasta kuulu rysäys ja pelästyttiin, hetken päästä iskä tulee pois sieltä ja sen on kyynärpäässä haava. Kerto kaatuneensa ja lyöneensä sen kaiteeseen. Myöhemmin samana iltana katotaan telkkaria olkkaris, iskällä on Puman vihree college-asu päällä (sillä oli aina toi tai sitten valkonen samanlainen), kun yhtäkkiä iskä menee ihan valkoseks, putoo nojatuolista ja alkaa sätkimään lattialla. Nostan housun punttia ja nään, että jalat on ihan valkosissa pilkuissa. Äiti tai nuorempi isosisko soittaa ambulanssin, kun se vihdoin tulee, niin ollaan siskojen kans vanhimman huoneessa, ne itkee ja mää en tajua, että miksi. Kuulen, kun ne ambulanssityypit kyselee iskältä, että":mikä sun koko nimi on?" "mikä päivä nyt on?" "missä sä olet?" ja iskä vastaa:"kai mää ny oman nimeni tiedän." päivämäärän se sanoo oikein ja "kotona mää olen." ..

2. Ollaan äitin ja iskän kans kolmistaan kotona, en muista missä isosiskot on, mutta äiti ja iskä tappelee, tai oikeestaan iskä huutaa äitille. Riita menee siihen, että me ollaan äitin kans toisella puolen keittiön pöytää ja iskä toisella, sillä on lasinen uunivuoka kädessä ja se heittää sen kohti äitiä. Onneks ei kuitenkaan osu vaan vuoka lentää viereen lattialle, ei mee rikki.

3. Tuun naapurustossa asuvan kaverin kanssa meille, iskä istuu rappusilla ja polttaa tupakkaa, toisessa kädessä olutpullo. Selittää jotain.

4. On kesä, oon ehkä jo alottanut ala-asteen, en oo varma. Talon ja autotallin nurkilla on saaveja, joissa on vettä. Autotallin yhdellä nurkalla on iso ruskee saavi, jossa on niitä vesikoppakuoriaisia tj., kattelen niitä kumartuneena saavin ylle. Yhtäkkiä iskä ottaa mun niskasta kiinni ja painaa kohti veden pintaa ja kysyy:"haluutko sääkin sinne?", iskä oli kännissä taas ja toi oli yks sen huumorijutuista. Olin vaan niin pieni, etten ymmärtäny sitä, lähdin siis juoksemaan sisälle ja huusin äitille itku kurkussa, että iskä kiusaa.



5. Iskä asu yhdesä vaiheessa isänsä ja äitinsä vanhassa talossa ehkä pari vuotta. Käytiin siellä n. kerran kaks viikossa, taidettiin aina sopia päivää paria ennen, että tullaan käymään ja sitten soitettiin vielä tuntia ennen kun mentiin. Kerran sitten kävi niin, että oltiin taas menossa kylään, oltiin sovittu aiemmin, että tullaan sinä päivänä siihen aikaan ja sitten soitettiinkin vielä etukäteen. Tää oli vielä sellanen kerta mitä ootin normaalia enemmän eli olin ihan innoissani menossa. Muistan, että olisin juossu perillä autosta ovelle ja sisään taloon, iskä tuli eteiseen vastaan ja samantein fiilis laski ku vuoristoradassa, siinä vaiheessa isosiskotki oli selvinny sisälle asti ja huomasivat saman mitä minäkin: iskä oli ottanut jotain, vaikka oli soitettu n. tuntia aiemmin, että ollaan tulossa. Vanhin meistä sitten päätti, että me ei tänne jäädä, koska iskän kanssa ei voi puhua järkeviä asioita sillä hetkellä, tämän hän myös sano iskälle ja sitten me lähdettiin takasin kotiin. Äiti tottakai ihmetteli heti, että miks me nyt jo tultiin ja miks oon itku kurkussa. En muista sainko ite kerrottua vai sanoko isosisko sitten, että:"iskä siellä oli jotain ottaneena." tj johon äiti vastas, että:"te ette siellä turhan usein käy ja sitten ku te meette sinne, niin se ei oo edes selvinpäin. Tästä lähtien tehdään niin, että kun meette kylään, niin jos se ei oo taaskaan selvinpäin, niin ette sano mitään vaan lähdette pois."

6. On mulla iskästä hyväkin muisto: naapurin kissalle synty pentue, jota naapuri ei itse voinut pitää luovutspäivään asti, joten sopi iskän kanssa, että kissat lähtee iskälle seuraks ja sieltä sitten luovutetaan eteenpäin. Lainattiin jostain kissan kuljetuskoppa, kun kissat oli oppinu syömään kiinteää ruokaa ja pärjäsivät ilman emoa, laitettiin pennut sinne ja lähdettiin viemään niitä sitten iskän kotiin.Kissat majotettiin autotalliin jossa pidettiin ovea aina raollaa, jotta ne pääsivät pihaan vaeltamaan, kun halusivat. Autotallissa oli vanhoja mattoja ja kaikkea muuta kivaa, niin oli makuupaikkoja ja kiipeilypaikkoja kissoilla.. Käytiin aika usein niitä katsomassa sitten ja pari kertaa mukaani tuli myös tämä naapurissa oleva kaverini.

25.5.2007 Istun olohuoneessa sohvalla kattomassa Päivien viemää ohjelmaa, vanhempi isosiskoista tulee poikaystävänsä kanssa kotio ja molemmat on oudon hiljaa, isosisko näyttää siltä, kun purskahtais ihan just itkuun. Isosisko istuu mun viereen sohvalle ja poikaystävä käsinojalle. Isosisko laittaa kätensä mun harteille, (jo se on huono merkki, koska me ei koskaan tehdä mitään tollasta) ja kertoo mulle itku kurkussa, että:"Iskä on kuollu." en usko korviani ja kysyn, että:"mitä sä sanoit?" isosiskon poikaystävä vastaa mun kysymykseen, koska isosisko itkee jo täyttä kurkkua ja halaa mua, poikaystävä sanoo, että:"tein isä on kuollu." alan itkemään ja tärisemään ihan hulluna. Lopulta, kun saan suuni auki, niin kysyn, että koska ja miten ja miks? Ne ei osaa vastata. Äiti kun tulee kotiin, niin epäilee, että joku sisäelimistä olis pettänyt, olihan iskä viimisinä vuosinaan ihan keltaihoinen ja monta, monta vuotta jo polttanut tupakkaa ja juonut alkoholia kuin sieni.

Lopulta selviää, että iskä on kuollut 18.5. hirveintä tässä ehkä on se, että itse olin sillon kaverin kanssa Särkänniemessä NRJ in the park-konsertissa kattomassa Sturm und Drangia ja pitämässä hauskaa. Kuultiin, että iskä oli torstai-iltana istunut ulko-ovensa vieressä ja kertonut naapurilleen, ettei kuule mitään ja että jokin muukin on huonosti. Sunnuntaina oli sitten naapuri alkanut ihmettelemään, kun talon ympärillä haisee niin kamalasti ja iskän kämpän ikkunat on täynnä kärpäsiä vaikkei mikään ikkuna tai ainoa ulko-ovikaan ole auki. Naapuri soitti isännöitsijälle ja tämä tuli katsomaan, että mikä siellä on, avasi oven ja meni käymään sisällä. Isännöitsijä näki iskän makaamassa lattialla, soitti poliisit ja ambulanssin. Tiistaina käytiin sitten kattomassa siellä, ei pystytty menemään vanhemman isosiskon kanssa edes sisälle, niin kamalalle siellä haisi, istuttiin autossa, mutta sekään ei auttanu, lopulta menin tien toiselle puolelle istumaan jalkakäytävän reunalle. Äiti ja täti sitten siivosivat asunnon kaksistaan, (täti on ammatiltaan siivoja ja ennenkin joutunut siivoamaan tällaisissa paikoissa)..

Hautajaiset oli 8.6.2007, sillon oli ihan tosi kuuma, silmät oli kun niagaran putoukset, nenäliinoja kulu.

Tämä on ehkä se isoin syy miks en tykkää/halua kattoo elokuvia missä joku menettää vanhempansa/ystävänsä/poika-tyttöystävänsä/miehensä ihan sama, kuitenkin jonkun. Sitten taas en myöskään pysty kattomaan elokuvia jotka kertoo onnellisista isä-tytär suhteista, enkä myöskään kestä nähdä "livenä" isiä lastensa kanssa leikkipuistoissa, kaupassa,  tai missään muualllakaan. Alle 10-vuotiaat vielä kestän melko hyvin, mutta teini-ikäset ja vanhemmat on jo sellasta, että tulee niin katkera ja "eioleoikeuttamaailmassa"-fiilis. Eli toisinsanoen mulla on aina se fiilis.

1 kommentti:

  1. Huomaa jotta sulla on ollut todella rankka lapsuus ja nuoruus.
    Vaikka Isänne oli mikä oli niin silti Hän oli Isänne ja aina vanhemman menetys tuntuu raskaalle lapsesta riippumatta iästä.

    Huomaan tekstistäsi jotta olet jo toipumaan päin, aikaa se vie vaan anna viedäkkin. Jossain vaiheessa huomaat ettet enään kiinnitä huomiota samalla tavalla vanhempienkaan "tyttärien ja isien" välisiin suhteisiin kuten vielä nyt, se aika on kumminkin tulevaisuudessa.
    Voimaa ja Hyvää Elämää Toivottaen
    Kirppu

    VastaaPoista